Leef!

Nieuw product

9789077983478

Leef! Een dialogische benadering zingeving, zelfreflectie en levenskunst door Joep Wijsbek

Meer details

€ 18,35

Datasheet

Omslag Hardcover / Gebonden
Papiersoort Standaard

Meer informatie

Gebonden, ISBN: 978-90-77983-47-8, Nederlandstalig, geïllustreerd, 160 blz., april 2009
Formaat: 21,0 (h) x 15,5 (b) x 1,5 (d) cm. Gewicht: 450 gram.

Samenvatting
Bewust stilstaan bij onze eigen, persoonlijke zingeving - hoe het mij vergaat te midden van de vele, ingrijpende veranderingen op allerlei terreinen in onze samenleving - is een activiteit die we volgens Joep Wijsbek regelmatig moeten beoefenen. Het helpt ons in deze tijd van dynamiek en turbulentie de balans in onszelf te bewaren. Zo'n regelmatige zelfreflectie past ook in de hedendaagse filosofie van de levenskunst. Een belangrijk uitgangspunt in deze filosofie is dat mensen tegenwoordig, in de context van onze huidige postmoderne samenleving, steeds meer over de ruimte beschikken om vorm te geven aan hun eigen leven.

Wijsbek beschrijft een methodiek die hij gedurende de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld om op een praktische manier aan deze zelfreflectie diepgang te geven. In zijn benaderingswijze heeft hij de logofilosofie, de waarderingstheorie en de theorie van het dialogische zelf, geïntegreerd in een samenhangend concept. Uitmondend in een concrete, werkbare aanpak. De verbinding tussen de zienswijze van Viktor Frankl en die van Hubert Hermans is voor de dagelijkse praktijk van ons leven van grote betekenis. Niet alleen op individueel niveau, maar ook op organisatieniveau en maatschappelijk niveau.

Recensie
Essentieel voor een mens is zingeving. Daarin ontwikkelt hij zich tot vrij mens, komt hij tot zelfverwerkelijking en zelfontplooiing. Centraal in het proces van zingeving is vrijheid. Daarin wordt een mens pas echt tot mens en kiest hij zijn positie in het leven. Aldus de levensfilosofie van Joep Wijsbek, hierin sterk geïnspireerd door Viktor Frankl. Praktische filosofie (logosofie geheten), die op therapeutische wijze de mens wil helpen op zijn levensweg, ten einde tot wijsheid te komen, de zogenaamde ZKM ('zelfkonfrontatiemethode'). Deze filosofie en filosofische therapie kan gerekend worden tot de 'humanistische psychologie' en is daarin sterk bepaald door Jung, Maslow en anderen. In het totaalplaatje speelt ook het idee van transcendentie een belangrijke rol, want een mens kan boven zichzelf uitstijgen. In die zin is het ook een spirituele visie. Een goed boek, een van de betere op het zo grote en vage terrein van de spiritualiteit en persoonlijkheidsontwikkeling.

Dr. R. Kranenborg

Reviews

Schrijf een review

Leef!

Leef!

Leef! Een dialogische benadering zingeving, zelfreflectie en levenskunst door Joep Wijsbek

12 andere producten in dezelfde categorie