Denkend aan Anna-Lisa

Nieuw product

9789077983669

Door Ineke van Pelt, met illustraties, Nederlandstalig, 128 pagina's.

Meer details

€ 11,47

Datasheet

Omslag Paperback
Papiersoort Standaard

Meer informatie

Redactie: Richard Heeres.

Samenvatting
Zoals elke ochtend haalde ik de krant uit de brievenbus. Mijn blik viel onmiddellijk op een bericht op de voorpagina. Eigenlijk eerst slechts op een deel daarvan: 'dood door omvallen van schouw'. Het verhaal van de tragische dood van een vierjarig meisje trof me als een mokerslag.

Ons bestaan kan van het ene op het andere moment aan het wankelen worden gebracht. Dit heeft Esther ook ervaren toen ze nietsvermoedend van haar werk thuiskwam en thee zette voor haar man en kind, die elk moment konden thuiskomen. Dan gaat de voordeurbel en staan - onverwacht - haar schoonouders voor de deur met het onheilspellende bericht dat Anna-Lisa niet meer leeft. Dat kan zomaar. Dat kan iedereen op een willekeurig moment overkomen. Op een dag kan er iets gebeuren dat je de dag daarvoor nooit had kunnen vermoeden. Het bestaan kan van iets wat vertrouwd en goed is plotseling aan diggelen gaan. En daar heb je het mee te doen. Of je wilt of niet.

Recensie
'Waarom wil ik dat dit boek gelezen wordt? Het gaat erom dat een levenslijn die ruw onderbroken wordt, verder te vertellen, zodat Anna-Lisa niet vergeten wordt.' Aldus de motivatie van de auteur: zij, een filosofe, maakte van dichtbij een drama mee, dat in 2009 heel Nederland schokte. Een vierjarig meisje, Anna-Lisa, kreeg in een steenfabriek op een totaal onbegrijpelijke manier een zware stenen schouw over zich heen en was op slag dood. Zij was enig kind, de auteur kende haar ouders redelijk goed. Enige tijd na de begrafenis zocht zij opnieuw contact met de ouders, die steeds bereid waren in gesprekken heel open te praten over het verschrikkelijke verlies. Ze vertelt over het korte, zonnige leven van Anna-Lisa en zij interviewt iedereen, die het kind en de ouders hebben gekend. Zij vraagt zich telkens af of en in welke vorm er leven is na de dood en zij haalt daarover uitspraken van verschillende oude filosofen aan. Een zeer ontroerend document: een blijvend monument voor de kleine Anna-Lisa en een troost voor haar ouders.

T. van Oirschot-Sparla

Reviews

Schrijf een review

Denkend aan Anna-Lisa

Denkend aan Anna-Lisa

Door Ineke van Pelt, met illustraties, Nederlandstalig, 128 pagina's.

28 andere producten in dezelfde categorie