E-book: BSMN Leiderschap in organisaties / 08 2009

9789077983492

Business Spiritualiteit Magazine Nyenrode. Over collectief leiderschap, diep leiderschap en wijsheid uit China.

Meer details

€ 2,89

Datasheet

Uitvoering E-book
Media Download

Meer informatie

BSMN Leiderschap in organisaties / 08 2009 door Paul de Blot.

Nederlandstalig, geïllustreerd, paperback/gebrocheerd, 48 pagina's, september 2009.

Redactie: Paul de Blot, Gerrit Broekstra, Sharda Nandram en Ronald Visser

Eindredactie: Richard Heeres

Editorial:
Allereerst heten we Ronald Visser van harte welkom als nieuw lid van onze redactie. Naast zijn wetenschappelijk werk aan Nyenrode Business Universiteit heeft hij grote belangstelling voor businessspiritualiteit. In handen heeft u opnieuw een nummer over leiderschap. Geen herhaling van onze artikelen over leiderschap, maar een belichting vanuit een heel andere invalshoek: een dieper spiritueel leiderschap dat gedragen wordt door de hele organisatie.

De crisis ziet men vaak als een crisis van het leiderschap. Het gangbare leiderschap is vaak nog sterk paternalistisch gekleurd als een topdownproces. Dit model blijkt sterk verouderd en niet meer aangepast aan de diepgaande veranderingen in onze tijd. De behoefte aan vernieuwen is sterk. Iedereen wil vernieuwen, maar er heerst grote verwarring over de vraag hoe dit moet gebeuren. De klassieke denkers zoeken naar een herstel van het oude door het herstel van een sterk leiderschap. Radicale vernieuwers pleiten voor een diepgaande vernieuwing met een totaal nieuwe vorm van leiderschap. Binnen dit spanningsveld zijn de artikelen van dit nummer ontstaan.

Paul de Blot bespreekt de mogelijkheid van een organisatie zonder leider, zoals we die zien bij de nomadenstammen, visionaire organisaties en netwerkorganisaties. Het is een verschuiving van een individueel naar een corporatief leiderschap. Gerrit Broekstra gaat hierop dieper in met zijn diep leiderschap. Dit ziet hij als een gedistribueerde eigenschap die op alle niveaus van de organisatie zichtbaar wordt. Het is niet alleen maar een kwestie van de top van een organisatie, maar het ligt daarin diep verankerd. Ze werkt ook bottom-up vanuit een door allen bewust gekozen en gedeelde genetische code die men ziet als zingevend en die richting geeft aan het juiste handelen van een organisatie.

Deze wijsheid komt ook uit het oosten, zoals Ulrich Libbrecht in zijn filosofische overpeinzingen over bedrijfsleven en spiritualiteit aantoont. Een bedrijf mag zich niet beperken tot vragen over techniek en financiële resultaten. Centraal staat de vraag naar de mens met zijn spirituele rijkdom. Taak van de filosoof is om dieper in te gaan op deze grote dimensies van het bestaan. De technologisch-industrieel-commerciële wereld mag niet de enige waardevolle dimensie van ons bestaan zijn, maar moet worden geïntegreerd in een hogere zingeving.

De recensies vormen een keuze uit de steeds grotere verscheidenheid aan publicaties over spiritualiteit in het zakendoen, die een bredere spirituele oriëntatie mogelijk maakt. We wensen u veel leesplezier.

Reviews

Schrijf een review

E-book: BSMN Leiderschap in organisaties / 08 2009

E-book: BSMN Leiderschap in organisaties / 08 2009

Business Spiritualiteit Magazine Nyenrode. Over collectief leiderschap, diep leiderschap en wijsheid uit China.

30 andere producten in dezelfde categorie